Πεσκανδρίτσα (η)

post-5901-1229876753_thumb

Τερατόμορφο πλην γευστικότατο ψάρι του γένους Lophius Piscatorius. Ζει σε αμμουδερό βυθό, σε αρκετό βάθος, και έρπει καταβροχθίζοντας ό,τι βρεθεί στο διάβα της. Τα μάτια βρίσκονται στην κορυφή του κρανίου κι έχει πελώριο στόμα με άνοιγμα έως 30 εκατοστά. Γύρω από το στόμα της κρέμονται προεξοχές σαν κουρελάκια τις οποίες κουνάει για να προσελκύσει ψάρια τα οποία με μία απότομη κίνηση καταπίνει, ενώ από το κεφάλι της κρέμεται μια φωτεινή κεραία που επίσης έχει τον ρόλο του δολώματος (αυτό μόνο στα deluxe μοντέλα). Τα φιλέτα της (κυρίως από την ουρά) είναι πολύ νόστιμα Άμα συλληφθεί πωλείται χωρίς κεφάλι, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος υστερικών κρίσεων ή λιποθυμιών μπροστά στους άλλους πελάτες του ιχθυοπωλείου. Ωστόσο, όποιοι μεζεκλήδες επιμείνουν να πάρουν και το κεφάλι θα απολαύσουν εξαιρετική ψαρόσουπα. Στα εστιατόρια απολαμβάνει την φήμη σταρ μετά την εμμονή που έχει δείξει για αυτόν ο Λευτέρης ο Λαζάρου και μάλιστα σε βάθος χρόνου – ωστόσο, στις ψαροταβέρνες είναι (πρακτικά) άγνωστη.

Ο Αριστοτέλης το αναφέρει σαν «Βάτραχος ο αλιεύς», λέγεται και βατραχόψαρο καθώς και φλάσκα. Στην Καβάλα την λένε φανάρι. Αν είστε αγγλόφωνοι, θα το γνωρίζετε ως monkfish. Αν χρησιμοποιείτε σλανγκ (slang), θα αποκαλέσετε πεσκανδρίτσα την γυναίκα με πρόσωπο βατραχιού αλλά σώμα αναφοράς. Προσέξτε ωστόσο ότι διαφοροποιείται από την γνωστή γκόμενα-γαρίδα, διότι δεν πετάς το κεφάλι – παρά την αποκρουστική του όψη έχει κρυφά χαρίσματα (χιούμορ, πνεύμα, προσωπικότητα, κλπ), οπότε η πεσκανδρίτσα εξιλεώνεται.

Αναφέρεται συχνά στις συζητήσεις των ελλήνων blogger (1ης γενιάς) όταν προσπαθούν να αποφύγουν το θέμα twitter και για αυτό αναζητούν κάτι εντελώς άσχετο για συζήτηση. Παράδειγμα: «-Χα, χα,χα! Τους είπα ότι δεν ξέρετε πώς δουλεύει το twitter και ξέρετε τι μου λένε; – Δεν ξέρουμε τι σου λένε, αλλά ρώτα τους αν ξέρουν τι γεύση έχει η πεσκανδρίτσα και μετά να φέρουν τα μούτρα τους να μας πουν για social networks και τα συναφή!»

Advertisements

23 Σχόλια

  1. Σήμερα γράφω για την πεσκανδρίτσα. Άσχετο, το ξέρω, αλλά αρνούμαι να κάνω απολογισμό του καλοκαιριού, για να μην παραδεχτώ ότι τελείωσε!

    (Άσε που το σημερινό είναι αφιερωμένο…) 😉

  2. Χωρίς αντιρρήσεις περί γεύσεως, κατά Σαραντάκο, πεσκανδρίτσα = Πεσκαντρίτσα με φράκο

  3. Νομίζω ότι απλά ήθελες να αποφύγεις να μας εξηγήσεις πως δουλεύει το …Twitter!!! :Ρ

    🙂

  4. Άσχετο, αλλά εδώ πεσκανδρίτσα αποκαλούμε μεταξύ μας το νυν δήμαρχο. Άδικο για το ψάρι , το ξέρω. Μην του πεις! 😀

    Υ.Γ.Καταλαβαίνω πλήρως τη διάθεση! 🙄 Καλό μήνααα! 🙂

  5. αααα, πες καλέ πως είναι το monkfish, αυτό το ήξερα! [σοβαρά! δλδ δεν ήξερα με τι μοιαζει, αλλά το είχα ακουστά!].

    Μια πιο κολακευτική φωτογραφία δεν είχες να βάλεις; Ίσως αν διάλεγες θάλασσα αντί για πιατέλα ως φόντο, να ήταν κάπως καλύτερα. Κανένα πτώμα δεν είναι ωραίο!

  6. Αλλού λέγεται και σκλεμπού. και είναι και ο πρώτος μεζές. Περιμένουμε λεπτομερή οινική πρόταση που να συνδυάζεται με την εν λόγω λιχουδιά.
    και καλό μας χειμώνα.

    Ι.

  7. Χα, χα! Το’ πες και το’ κανες τελικά ε; Νομίζω ότι τώρα πια κάποιος χρειάζεται να δοκιμάσει και πεσκανδρίτσα 😉

  8. Ακόμα να ξεμεθύσεις;

  9. Στα γαλλικά πάντως λέγεται lotte (la). Είναι και στη Γαλλία περιζήτητη η ουρά της και τη μαγειρεύουν στην κατσαρόλα με μια σάλτσα όλο βούτυρο…

  10. απαπαπαπα σιχάθηκα!

  11. εντωμεταξύ, σκέψου εκεί που κολυμπάς αμέριμνος να σου πεταχτεί μπροστά έτσι όπως την έχεις στη φωτό αλλά χωρίς το πιάτο

  12. επίσης αυτό το βλόγγερς 1ης γενιάς είναι φοβερό, ακούγεται σαν ξεπερασμένη έκδοση υπολογιστή

  13. Διαμαρτύρομαι εκ μέρους των υπολοίπων κοιλιόδουλων αναγνωστών του βλογ, καθόσον, φάτε μάτια ψάρια… ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ Ο ΠΕΣΚΑΝΔΡΙΤΣΟΜΕΖΕΣ???
    Χμ…

  14. Πριν λίγα χρόνια, κάποια που δεν θυμόταν την λέξη πεσκανδρίτσα είπε το αμίμητο: Αυτό καλέ, το ψαράκι που μαγειρεύει ο Λαζάρου*»!!!!!!!!!!!!!

    *Λαζάρου: Αυτός που κατάφερε να πάει η πεσκανδρίτσα 23 ευρώ το κιλό. Την πετούσαν παλιά…

  15. ακόμα να μάθεις το τουίτερ?
    κ τι χλαπάτσα είναι αυτή στη φωτογραφία? το ψάρι πού είναι?

  16. Κουπέπι, τι μου λες? Lotte είναι η πεσκανδρίτσα? Τι μαθαίνει κανείς στα βλογζζζ…..

    Γιωρίκα Πόντιε, βλογερς 1.2 που λένε!

  17. 1. Ποιός ηλίθιος κακόφαγος, άσχετος και μίζερος φαστφουντάκιας πετάει το κεφάλι της γαρίδας;
    2. Όταν λέμε «μπλόγκερ 1ης γενιάς», ποιας χρονιάς παραγωγής εννοούμε;

  18. Χαιρετίζω την ανταπόκριση στο ψαροφαγικό/αντι-τγουιτερικό ποστ και προχωρώ στις δέουσες απαντήσεις….

    @Stazybο Hοrn:
    LOL! Σωστή η παρατήρηση! 🙂

    @Άγγελος Σπύρου:
    Νομίζω ότι είσαι ο μόνος που κατάλαβε το ποστ! 😉

    @Ρενάτα:
    Δήμαρχος και πεσκανδρίτσα; Μπααααα….Συνήθως τους χάνους μου θυμίζουν οι πολιτικοί.

    @Κροτ (1/9, 14:30):
    Περνάς με βάση.
    Πίστεψέ με πάντως: *δεν* την αδικεί η φωτογραφία…

    @ΙΚΔ:
    Τι να σου πω τώρα. Εξαρτάται από το πώς θα την έχουν μαγειρέψει. Γενικά, έχει πολύ λεπτό και φίνο κρέας, οπότε σηκώνει το καλύτερο λευκό που έχεις διαθέσιμο (αρκεί να μην έχει βαρέλι). Θα απέφευγα τα Chardonnay, αλλά θα ενθουσιαζόμουνα ας πούμε για κάποια λευκά του Ροδανού. Από ελληνικά, η πολυλειτουργική Σαντορίνη ή και μια από τις καλύτερες Μαντίνειες. Ή ακόμα κάποιο βορειο-ελλαδίτικο Sauvignon Blanc (μάλλον όχι σκέτο, αλλά σε χαρμάνι).
    Καλό μας χειμώνα φίλε μου, καλό μας χειμώνα. 🙂

  19. @Αλεπού:
    Το σκηνικό είναι έτοιμο. Η παγίδα έχει στηθεί. Μένει η κράτηση τραπεζιού στο Βαρούλκο.
    Θα είναι εδώ στα γενέθλιά της; Τι μαθαίνεις; 😉

    @Αντώνης_Χ:
    Μουά, ξεμέθυστος; Ζαμέ των ζαμών! (χικ)
    Εσύ;

    @Κ2:
    Αυτά πάνε και κάνουν και με εκνευρίζουν. Άκου βούτυρο στην πεσκανδρίτσα. Τι είναι, πέστροφα;;;
    Μερσί για την γλωσσολογική συμβολή!

    @Γιωρίκας:
    Κολυμπάει σε βαθειά νερά και στον πάτο. Φαντάζομαι ότι έχουμε λίγες πιθανότητες να συναντηθούμε τυχαία με κάποια από το είδος της. Αν σου προκύψει πάντως (που δεν σου το εύχομαι), άρπα την και βγάλτην έξω – και μετά, στείλε μέϊλ. Θα αναλάβω εγώ τα υπόλοιπα. 🙂
    Μιλάς για την εποχή που ακόμα τα s/w βγαίναν με αριθμό έκδοσης. Όχι XP, Σβήστα, κλπ κλπ κλπ. Πραγματικά ακούγεται ξεπερασμένο!

    @Σοφία:
    (γκλουπ) Δεν είχαμε καθόλου και δεν τον κατάπιαμε γρήγορα για να μην βρείτε εσείς! (μπουρπ) Στην υγεια σας!

  20. @Γιάννη:
    Ποιος κατάφερε να εξαφανιστούν οι αχινοί, μπορείς να μου πεις; Ποιος πήγε και το σφύριξε; Ουφ!
    (το εντελώς αδιανόητο πιάτο του πάντως παραμένει το βελουτέ με μελάνι σουπιάς…)

    @Κούνελος:
    Άμα καθαρίσεις την χλαπάτσα, βγαίνει ψάρι. Το twitter μου το έμαθες, να καθαρίσεις ψάρι όμως;
    (Το έχω μάθει βρε κουτό. Δυσκολεύομαι όμως ακόμα να καταλάβω τι ενθουσιάζει τον κόσμο…)

    @Κροτ (2 του μηνός):
    Μην σου πω ότι αρκετοί από μας είμαστε beta version και δεν κυκλοφορεί και service pack. Δύσκολοι στο χειρισμό δλδ!!!

    @Τανίλα:
    1. Μα τι άνθρωποι κυκλοφορούν στον κόσμο, ε; Τσκ τσκ τσκ
    (ΥΓ: Τα μουστάκια δεν σε δυσκολεύουν?)
    2. Εσοδείας ’06 και παλιότερους. Έχουμε όμως και θέσεις για επίτιμα μέλη – ενδιαφέρεσαι; 😀

  21. Πειράζει που ψήνομαι για πεσκανδρίτσα αλλ ουχί για τουίτερ?
    Θα μας κάνεις το τραπέζι αμά κατέβω γελλαδιστάν;

  22. Μπρρρρ
    Όπως «Ο Επίτιμος»;

  23. @An-Lu:
    Μεταξύ twitter και πεσκανδρίτσας, θα διάλεγα το ψάρι και με διαφορά. 🙂
    …το οποίο δυστυχώς δεν έχω δοκιμάσει να μαγειρέψω στο σπίτι. Αν προσφέρεστε για πειραματόζωα, αν το συζητήσουμε… 😉

    @Τανίλα:
    Ρε, κι έλεγα «ποιον μου θυμίζει, ποιον μου θυμίζει…»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: