• Σελίδες

 • Φρέσκα κείμενα

 • Το μακρύ και το κοντό μας…

  mpampakis στο Γυμνάσιο
  kaltsovrako στο Γυμνάσιο
  mpampakis στο Κάψιμο
  mlsr15 στο Κάψιμο
  mpampakis στο Κάψιμο
  Stavrula στο Κάψιμο
  mpampakis στο Απολογισμός;
  masterpcm στο Απολογισμός;
  mpampakis στο Απολογισμός;
  mpampakis στο Απολογισμός;
 • a

 • Μαΐου 2011
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Απρ.   Ιον. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Στις ντουλάπες του αρχείου

 • Μεταστοιχεία

 • Advertisements

Κίνητρα για πολιτικούς

 

Αυτές τις μέρες το twitter είναι γεμάτο με μηνύματα που έληγαν στο #m25gr. Ήταν ανταποκρίσεις από τις πλατείες (στα ευχάριστα διαλείμματα που λειτουργούσαν τα δίκτυα των κινητών…) αλλά και μια ατελείωτη σειρά από ειρωνικά σχόλια όσων κυνικών θεωρούν ότι ακόμα και σήμερα είναι καλύτερα να συνεχίσουν να κάθονται στον καναπέ τους. Το πιο χαρακτηριστικό (αυτό για το οποίο σκυλιάζουν και μερικοί – μερικοί προς Περισσό μεριά) είναι η ταμπέλα «απολιτίκ». Δεν λέω ότι όσοι βγήκαν έξω είναι συνειδητοποιημένοι, ούτε καν ότι ξέρουν τι θέλουν. Το να αρνείσαι όμως να ακολουθήσεις πλαστικές σημαίες κομμάτων για να εκφραστείς, όσο άναρθρα και βραχνά κι αν το κάνεις, δεν σε κάνει απολιτίκ, σε κάνει ακοματίκ.

Λείπουν λέει οι προτάσεις. Ναι, είναι δύσκολο ένα πλήθος ανθρώπων, με εντελώς διαφορετικά κίνητρα και κοσμοθεωρίες να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Μακάρι να το καταφέρουμε, αλλά και πάλι η καθημερινή συνέλευση θα έχει

Το εντυπωσιακό είναι ο αντικατοπτρισμός από πλευράς ηγεσίας της χώρας. Άνθρωποι που κάθονται σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα (τι ερασιτέχνες του κερατά μας κυβερνάνε!) απορρίπτουν απαξιωτικά τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που ξεκουνήθηκαν χωρίς να τους το ζητήσει κανείς, με ένα «δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο να προτείνεις». Γιατί ρε μεγάλε, έχεις εσύ;

Σοβαρά τώρα, έχουν; Γιατί εγώ βλέπω τους πολιτικούς μας σαν κάτι τρομαγμένα παιδαρέλια που, την παραμονή του διαγωνίσματος στα αρχαία προσπαθούν να μάθουν απ’ έξω το λυσσάρι του Πατάκη (γνωστό και ως «Μνημόνιο»). Τα πράγματα είναι απλά: όταν η ηγεσία βλέπει ότι η χώρα είναι στα σκατά και θέλει ειλικρινά να την σώσει, ξεκινάει χωρίς να διαχωρίζει την θέση της.

Ξεκινάει δηλαδή κόβωντας από τα δικά της έξοδα πριν κόψει κοινωνικά επιδόματα, συντάξεις, κοκ. Για παράδειγμα, μειώνεις τον αριθμό των βουλευτών. Το Σύνταγμα ήδη προβλέπει ελάχιστο αριθμό βουλευτών: 200  – μην ακούτε τους λαϊκιστές που μιλάνε για 150, αυτό απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση (και δείχνει την ασχετοσύνη τους).  Αμοιβόμενες επιτροπές; Καμία αμοιβή! Η συμμετοχή στις επιτροπές κύριοι είναι δουλειά σας.

Όλα αυτά τα λέω γιατί το θέμα δεν είναι τόσο το αν χρειαζόμαστε μέτρα και ποια θα είναι αυτά, όσο ότι δεν εμπιστευόμαστε τους σημερινούς πολιτικούς για να τα λάβουν. Έχουν αποδειχτεί πρωταθλητές του ψέμματος, ανίκανοι να καταλάβουν πόσο δύσκολα περνάνε πολλοί δίπλα μας και εντελώς στην καρα-κοσμάρα τους. Ας ξεκίναγες να κόβεις από την πάρτη σου και την βολή σου και θα δεις αν θα προσπαθήσω να σε εμπιστευτώ, ό,τι χρώμα σημαία και αν κουβαλάς.

Νομίζω ότι το πρόβλημα της παραγωγικότητας στην Ελλάδα είναι τελικά πρόβλημα νοοτροπίας. Λίγοι κάνουν σωστά την δουλειά τους και αυτοί όχι πάντα. Ειδικά οι πολιτικοί μας, όπως αποδεικνύεται άμεσα από την τρέχουσα επικαιρότητα, κάνουν χάλια δουλειά. Σε αξιολόγηση (είτε μέσω ΑΣΕΠ – μη χέσω! – είτε όχι) θα πάτωναν.  Αν ωστόσο δώσεις το κατάλληλο κίνητρο, αν δηλαδή φροντίσεις ο πολιτικός να εξαρτάται από το αποτέλεσμα της δουλειάς του τότε όλο και κάτι μπορείς να πετύχεις.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Παιδείας να είναι υποχρεωτικό να έχει παιδιά που είναι ακόμα εξαρτώμενα.  Υποχρεωτικό επίσης τα παιδιά αυτά να λαμβάνουν τη μόρφωσή τους από δημόσια σχολεία / πανεπιστήμια – και μόνο. Απαγορεύονται και τα φροντιστήρια. Θα σου πω μετά πώς βρίσκει τρόπους να στρώσει και όχι να απαξιώσει την Παιδεία.

Αντίστοιχα, ο Υπουργός Υγείας να μπορεί να λάβει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες μόνο από ιατρεία του ΙΚΑ και να εισαχθεί μόνο σε εφημερεύον δημόσιο νοσοκομείο. Ο περιορισμός να ισχύει για την άμεση οικογένειά του και να προηγείται έλεγχος ότι έχει θεωρημένο βιβλιάριο. Να σε δω να τρέχεις για ραντεβού με οδοντίατρο του ΙΚΑ με το δόντι να σε πονά τόσο που είσαι έτοιμος για οτιδήποτε και τι στον κόσμο.

Αντίστοιχα:

 • Οικονομικών: Η αμοιβή του να αποτελείται μόνο από bonus επιτυχούς εκτέλεσης προϋπολογισμού. Αν π.χ. του ξεφύγει το έλλειμμα , δεν παίρνει ούτε σεντ γα αμοιβή. Μιλάω για το έλλειμμα σε σχέση με τον προϋπολογισμό που ο ίδιος κατέθεσε, όχι αυτό που κληρονομεί. Ειδήσεις της κατηγορίας «ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ 1.9δις απο το στοχο το πρωτο τετράμηνο» να έχουν άμεση επίπτωση στην προσωπική αμοιβή του.
 • Υποδομών: Να μην δικαιούται κρατικό αυτοκίνητο, σωφέρ, ατέλειες εισιτηρίων, διοδίων, κλπ. Επίσης, να μην δικαιούται δωρεάν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
 • Περιβάλλοντος: Να ζει σε σπίτι δίπλα σε υπό κατασκευή ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ,  ή οτιδήποτε ανάλογο.
 • Ανάπτυξης: Να του μειώνεται η προσωπική αμοιβή με ποσοστό ίσο (ή μήπως ανάλογο?) με το ποσοστό ανεργίας στη χώρα.
 • Εργασίας: Να υπογράφει ότι θα συνταξιοδοτηθεί με μία και μόνο σύνταξη, η οποία θα είναι η ελάχιστη προβλεπόμενη του ΙΚΑ. Η σύνταξη θα του δοθεί όταν φτάσει στην προβλεπόμενη για τον τυχαίο πολίτη ηλικία.
 • Εθν. Αμύνης: Να ζει και να τρέφεται σε στρατώνα. Όχι σε μέρος με νεοσύλλεκτους όμως, που τους τρέχουν και το κρατάνε καθαρό και εμφανίσιμο. Καμιά παλιά φρεγάτα, πήχτρα στο ποντίκι, θα ήταν καλή ιδέα.
 • Δικαιοσύνης: Να δέχεται άρση της ασυλίας του. Αυτό δεν φαίνεται πολύ απαιτητικό, φαντάσου όμως να ξεροσταλιάζει σε αίθουσες δικαστηρίων περιμένοντας την δικάσιμο…
 • Προστασίας του Πολίτη: Να κυκλοφορεί χωρίς σωματοφύλακες. Προφανές δεν είναι ότι είναι δουλειά του να είναι ασφαλείς οι δρόμοι;

…έχω δυσκολία για τους: Εσωτερικών, Εξωτερικών, Πολιτισμού / Τουρισμού, Αγρ.Ανάπτυξης και Θαλασσίων Υποθέσεων (αλήθεια, τι κάνει αυτός?). Καμιά ιδέα;

Άντε, να τους βρούμε κίνητρα μπας και αρχίσουν να κάνουν την δουλειά τους. Κι αμα καταλήξουμε σε συγκεκριμένο κατάλογο προτάσεων, θα τον προτείνω και από την συνέλευση στο Σύνταγμα. 😉

Advertisements

16 Σχόλια

 1. Για τον Πολιτισμού είναι εύκολο. Κατά τη θητεία του να περιοδεύει σε τουριστικούς προορισμούς με μηνιαία έξοδα παράστασης το μέσο μισθό του ενιαίου μισθολόγίου. Ο Εξωτερικών, μάλλον θα πρέπει να ζει και να εργάζεται στα σύνορα (σε διάφορα μέρη εκ περιτροπής) κι ο Εσωτερικών στον Άγ. Παντελεήμονα. Χωρίς φρουρά.
  Άψογος. Με όλη αυτή τη λίστα, πείτε τα σήμερα στη Συνέλευση.

 2. εχμ.. αυτα ειναι αντικίνητρα για να διεκδικησει ενας φαταούλας πολιτική καριέρα! 🙂 Αμάν και πότε να γιατρευτεί αυτη η γάγγραινα του εξαρτημένου πολιτεύματος που ονομάζουμε «δημοκρατια».

  Για Εσωτερικών, έρχονται στο νου μου οι κατά καιρους υπουργοί.. Αυτοι ηταν και (μαλλον εξακολουθούν να) είναι οι πιο.. παραγωγικοί στο προϊόν «θέσεις» και «διορισμοί», αν και τους περιόρισε αρκετα η αυτοδυναμια της τοπικης αυτοδιοίκησης –τα πήραν οι τοπικοι άρχοντες τα ρουσφέτια στα χερια τους! Οπότε, σήμερα ούτε’γώ ξερω τι να προτείνω…

  Για Εξωτερικών, κομμένα όλα μεχρι να πετύχουν καλές συμφωνίες. Μάλιστα, να πληρώνονται ανά συμφωνία, με το κομμάτι που λένε. Χαλάλι τους αν καταφερνουν να πετυχαινουν χρησιμα πράγματα για τον τόπο. Αποδεδειγμενα χρησιμα.. και να πληρωνονται όχι με την υπογραφή αλλά με την (επιτυχημένη) εφαρμογή της συμφωνιας.

  Πολιτισμού… εδώ τα δύσκολα, αλλά ευτυχως ο τουρισμός, που ανηκει στο υπουργειο τους, μπορει να ορισει ενα μετρο παρομοιο με του υπΕξ.

  Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης να πληρώνεται απευθείας απο τα (πραγματικά) κέρδη των αγροτών, έχοντας ταυτόχρονα υποχρέωση να υπηρετεί ένα τρίμηνο το χρόνο στα χωράφια ως ανειδίκευτος εργάτης γης. Να δουμε για πότε ασφαλίζονται οι μεταναστες! τουλάχιστον όσοι εκτελούν αγροτικές εργασίες…

  Για τον Δικαιοσύνης, ένα πρόσθετο: Να παρακολουθεί δίκες τουλάχιστον μια ωρα την ημερα, να ζυμωθεί με το νόημα της Δικαιοσύνης.

  χαχα! γέλασα πολύ με τη φρεγάτα!!! :))
  Να είσαι καλά Μπαμπάκη μας :*)

 3. Πολύ καλή και η προταση του @nefosis για τον υπ. Πολιτισμού 🙂
  Α! ο υπΕξ να πηγαίνει Βρυξελλες έχοντας περάσει κάμποσες ώρες στις ουρές για τις βίζες και τα διαβατηρια, καθως και στα τμηματα αλλοδαπων. Εδω εβδεχεται να κανω λαθος και να μην ειναι αρμοδιοτητα του, αλλα κατι θα πρεπει να παθαινει κι αυτος, ετσι δεν ειναι; 😉

 4. Συγγνώμη που ξανασχολιάζω, αλλά μολις έλαβα ενα μηνυμα απο δωδεκανήσιο φίλο, ο οποίος μου γράφει με αφορμή το ποστ σου και με κανει να αναρωτιεμαι τι μπορει να γινει με τα όσα εχουν καρπωθει, με τις περιουσιες που «δημιουργησαν» απο το μηδεν μερικοι υπουργοι…
  Ανεφερεται σε συγκεκριμενο υπουργο και δεν μεταφερω το μηνυμα εδω, παρά μονο αν δωσεις αδεια.

 5. Ο πολιτισμού θα έπρεπε να είναι αναγκασμένος να κάθεται στις θέσεις φιλοξενουμένων στα ντέρμπι της σούπερλιγκ.
  Α και να μην ξεχάσω:η επίτροπός μας να ψαρεύει με καθετή μεσοπέλαγα…

 6. Δηλαδή πιστεύουμε πως το πρόβλημα είναι το γεγονός οτι οι πολιτικοί δεν «νιώθουν»,»δεν ξέρουν» πώς ζει ο κοσμάκης..Μια χαρά ξέρουν, δεν παίρνουν τα μέτρα λόγω άγνοιας! Το θέμα είναι να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο: μπορούμε να φανταστούμε μια κοινωνία όπου κουμάντο μπορόύμε να κάνουμε εμείς, με βάση τις δικές μας ανάγκες, δηλαδή να λύσουμε συλλογικά τα προβλήματα που περιέγραψες παραπάνω, ΧΩΡΙΣ να περιμένουμε τους «πολιτικους» να αλλάξουν χαρακτήρα; ίσως τότε οι πλατείες να αποκτήσουν πιο ουσιαστικό πολιτικό χαρακτήρα, πολιτικό από την άποψη ότι θίγουν την ουσία της πολιτικής, που δεν είναι άλλη από το ζήτημα της εξουσίας.

 7. Κάποτε έδωσες σε σχόλιο μου εύστοχη απάντηση-λύση: ‘Αναθεώρηση …θέσεων»…
  ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ και είναι ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ, από όλους ΤΟΥΣ , ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!!!

  Φιλί κα Γλαρένιες αγκαλιές

 8. Αγροτικής Ανάπτυξης και Θαλασσίων Υποθέσεων: Ταξίδι στην Κάρπαθο με το σαπιοκάραβο της γραμμής!

 9. Χμ.. εγώ ήδη κάνω μερικά από αυτά.. έχω μέλλον λες στην ένδοξη πολιτική ζωή αυτού του τόπου????
  ;-Ρ

 10. Ο τουρισμού μπορεί να πηγαίνει ταξιδάκια για καλοκαιρινές διακοπές με τα πλοία της γραμμής χωρίς καμπίνα και να μένει σε ενοικιαζόμενα δωμάτια που ζητάνε τα κέρατά τους για ανύπαρκτη εξυπηρέτηση και δε δίνουν και απόδειξη…

  Τρελοτουρίστρια

 11. Δηλαδή πιστεύουμε πως το πρόβλημα είναι το γεγονός οτι οι πολιτικοί δεν “νιώθουν”,”δεν ξέρουν” πώς ζει ο κοσμάκης..Μια χαρά ξέρουν, δεν παίρνουν τα μέτρα λόγω άγνοιας! Το θέμα είναι να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο: μπορούμε να φανταστούμε μια κοινωνία όπου κουμάντο μπορόύμε να κάνουμε εμείς, με βάση τις δικές μας ανάγκες, δηλαδή να λύσουμε συλλογικά τα προβλήματα που περιέγραψες παραπάνω, ΧΩΡΙΣ να περιμένουμε τους “πολιτικους” να αλλάξουν χαρακτήρα; ίσως τότε οι πλατείες να αποκτήσουν πιο ουσιαστικό πολιτικό χαρακτήρα, πολιτικό από την άποψη ότι θίγουν την ουσία της πολιτικής, που δεν είναι άλλη από το ζήτημα της εξουσίας.
  +1

 12. Πάντως, μιας και οι εκλογές είναι η διαδικασία αξιολόγησης των πολιτικών, δυστυχώς βλέπουμε ότι την περνάνε.
  Μάλλον λοιπόν ο ΑΣΕΠ είναι όντως διαβλητός άμα είναι να μην τους περάσει!

  😛

 13. – «Θαλασσίων Υποθέσεων (αλήθεια, τι κάνει αυτός?)»
  Φουσκώνει μπρατσάκια.
  Χαίρετώ σε.

 14. απαπα πολύ μηδενιστικό! ο υπουργός Άμυνας να ζει σε στρατώνα; δεν είναι φαντάρος, υπουργός είναι. αν είναι έτσι να κάνει και σκοπιές! όχι, όχι δεν με βρίσκεις σύμφωνο σε αυτό το σκέλος, ούτε ο υπουργός προστασίας του πολίτη πρέπει να κυκλοφορεί χωρίς σωματοφύλακες, γιατί αν κάνει σωστά τη δουλειά του είναι στόχος, δεν είναι ένας κοινός πολίτης. ούτε ο υπουργός περιβάλλοντος να ζει μέσα σε μια χωματερή, γιατί δουλειά του δεν είναι μόνο οι χωματερές, αλλά ένα τεράστιο πεδίο εργασίας. συμφωνώ με τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, με την κατάργηση της πληρωμής στις επιτροπές, τα επιδόματα κλπ. μια καλή κίνηση, επίσης, θα ήταν 2-3 πρωτοκλασσάτοι να μετακόμιζαν σε προβληματικές περιοχές στο κέντρο- δε λέω σε τρώγλες, αλλά σε προβληματικά σημεία. αυτό όμως είναι μια συμβολική κίνηση.

 15. Δεν καταλαβαίνω πώς η μείωση του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή η λιγότερη εκπροσώπηση, θα σημάνει περισσότερη δημοκρατία. Αυτήν τη στιγμή μπορεί να μπαίνει στη Βουλή και κανένας ρομαντικός ηλίθιος. Αν μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών θα μπαίνουν μόνο τα τζάκια. Για ξανασκεφτείτε το.

 16. Παιδιά, συγνώμη που δεν έκατσα να απαντήσω στα σχόλιά σας, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν και πολύ ενδιαφέρον. Πέρασαν οι εβδομάδες. Θα κάνω μόνο μια εξαίρεση για το πιο πρόσφατο.

  @art tell-tale:
  Και τώρα, πρακτικά μόνο τα τζάκια μπαίνουν.
  Δεν έχει να κάνει με το πλήθος, αλλά με την διαδικασία επιλογής. Έτσι όπως είμαστε, ο πολιτικός πρέπει να μπει σε ένα κλίμα και περιβάλλον διαπλοκής αν θέλει να εκλεγεί. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις είναι εκεί για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αλλά δε νομίζω ότι μπήκαν επειδή είχε περισσότερες θέσεις.
  Και, εν πάσει περιπτώσει, το Σύνταγμα προβλέπει από 200 έως 300. Για ποιο λόγο να είμαστε στο άνω όριο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: