• Σελίδες

 • Φρέσκα κείμενα

 • Το μακρύ και το κοντό μας…

  mpampakis στο Γυμνάσιο
  kaltsovrako στο Γυμνάσιο
  mpampakis στο Κάψιμο
  mlsr15 στο Κάψιμο
  mpampakis στο Κάψιμο
  Stavrula στο Κάψιμο
  mpampakis στο Απολογισμός;
  masterpcm στο Απολογισμός;
  mpampakis στο Απολογισμός;
  mpampakis στο Απολογισμός;
 • a

 • Οκτώβριος 2012
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Σεπτ.   Νοέ. »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Στις ντουλάπες του αρχείου

 • Μεταστοιχεία

 • Advertisements

Υφεσιακές προβλέψεις

Έρχομαι σήμερα να παλέψω ενάντια στη μνήμη του χρυσόψαρου, δουλεύοντας με το μόνο όπλο που το κακόμοιρο χρυσόψαρο έχει: το internet.

O προϋπολογισμός του 2013 στηρίζεται σε δύο υποθέσεις εργασίας. Αν βγουν αυτές, βγαίνουν και τα νούμερα. Αλλιώς δεν βγαίνουν και πέφτουμε πάλι στην γνωστή δικαιολογία «η ύφεση ήταν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη».

Οι δύο αυτές προβλέψεις, πάνω στις οποίες στηρίζεται όλη η ανάλυση, είναι η ύφεση και το έλλειμμα. Μας ενδιαφέρει τόσο για το πού θα κλείσουν αυτά τα μεγέθη εντός του 2012 όσο και το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθούν το 2013.

Ο νέος προϋπολογισμό προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 6.5%για το 2012 και 3.8% για το 2013.

Όταν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός του 2012 όμως, με τον Βενιζέλο να δίνει στον Πετσάλνικο ένα φλασάκι (ενδεχομένως το ίδιο που είχε αποθηκευμένη τη λίστα Λαγκάρντ – λέω εγώ τώρα) οι προβλέψεις έλεγαν άλλα.

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί το 2012 και θα διαμορφωθεί στο 2.5% από 5.5% εφέτος, ενώ το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 6.8% του ΑΕΠ, από 8.5% το 2011, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα και κατατέθηκε στη Βουλή.

Με άλλα λόγια, περιμέναν ότι το 2011 θα κλείσει στο -5.5% και έτσι το 2012 θα φτάσει στο -2.5%.

Υπήρχαν ήδη φωνές ότι αυτό είναι εξαιρετικά αισιόδοξο (ευγενικός τρόπος για να πεις ότι είναι ευχολόγιο ή ξεκάθαρο ψέμα).

Και πράγματι:

Στο 7.1% ανήλθε τελικά η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2011, αντί της αρχικής εκτίμησης για μείωση του ΑΕΠ κατά 6.9%.

(Όταν λένε αρχικής εννοούν μετά από δεν-ξέρω-γω-πόσες αναθεωρήσεις. Αρχική θα έπρεπε να λέγεται η αρχική και μόνο.)

Όσο για το νούμερο που μετράει στην καθημερινότητά μας περισσότερο από όλα, στην τρομερή ανεργία, να θυμίσω ότι:

Ο προϋπολογισμός προβλέπει έκρηξη ανεργίας από το 11,9% το 2010 στο 15,4% το 2011 και στο 17,1% το 2012. Η ύφεση εντείνεται με την εκτίμηση για το 2012 να την τοποθετεί στο 2,8%, έναντι πρόβλεψης για 2,5% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Εντωμεταξύ, η ανεργία έχει πιάσει ήδη το 25,1% και η ύφεση, αντί για 2.5, είναι στο 6.1%

Για να γίνει κατανοητό: οι ίδιοι άνθρωποι, με τις ίδιες μεθοδολογίες, υπολόγιζαν το 2011 ύφεση 5.,5% (αντί του 7,1% που τελικά δέχονται), για το 2012 υπολόγιζαν ύφεση 2,8% (αντί για 6.1 που επισήμως είναι τώρα ή 7% που προβλέπει ότι θα κλείσει ο Moody’s) και τώρα για το 2012 υπολογίζουν 6.5%

Ένα απλό projection να κάνεις:

Το 2011 μιλούσαν για 5.5 και φτάσαμε στο 7.1

Το 2012 μιλούσαν για2.5 και θα φτάσουμε στο 7

Άρα, το 2013 μιλάνε για 3.8 και άρα, με βάση τις παλιότερες αστοχίες τους, υπολογίζω ότι θα πιάσουμε 7.04 (τα-ντά!). Αυτό βγαίνει με απλή γραμμική εξίσωση, δώστε μου ένα χρόνο μνημονίου ακόμα και θα το βγάλω και σε μορφή αx^2+βx+γ=0.

Να θυμίσω τέλος ότι όλες αυτές οι προβλέψεις εκτιμήσεις κλπ έχουν γίνει ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, τα οποία δεν τα έχουν καν λάβει υπ’ όψη τους. Γιατί φυσικά, στα μυαλά τους, ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο δημόσιος υπάλληλος είναι μόνο έξοδα. Δεν είναι ταυτόχρονα πελάτες στο διπλανό μαγαζί, με το διαθέσιμο εισόδημά τους διαρκώς περιοριζόμενο.

Τα παραπάνω τα έψαξα και τα ετοίμασα προχθές. Σήμερα σκάει η είδηση «ουπς, τα μοντέλα μας ήταν λάθος!», από την οποία όμως εξακολουθεί να λείπει το τι θα κάνουν για να τα διορθώσουν:

Το βασικό στοιχείο που χρησιμοποιεί το Ταμείο και συνεπώς οι κυβερνήσεις ονομάζεται δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής. Πρόκειται για έναν αριθμό με βάση τον οποίο υπολογίζεται κατά πόσο θα μειωθεί το ΑΕΠ μιας χώρας αν ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα συγκεκριμένου ύψους. Σύμφωνα με το ΔΝΤ ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής που χρησιμοποιείται στις περισσότερες προβλέψεις είναι το 0,5.

Δηλαδή, αν ληφθούν μέτρα λιτότητας 1 δισ. ευρώ, προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 500 εκ. ευρώ. Ομως σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, ο πραγματικός δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι στην τελικά από 0,9-1,7. Δηλαδή ανάλογα με την περίπτωση η λήψη μέτρων λιτότητας ύψους 1 δισ. ευρώ μείωσε το ΑΕΠ από 900 εκ. ευρώ μέχρι 1,7 δισ. ευρώ. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του τι πίστευε το ΔΝΤ ότι συμβαίνει με τα μέτρα λιτότητας και του τι πραγματικά γίνεται, εξηγεί και το γιατί έπεσε «έξω» στις προβλέψεις του για την Ελλάδα.

Και έρχεται το ερώτημα: όταν η ύφεση πιάσει διψήφιο νούμερο, πιστεύετε ότι θα πάθουν κάτι όσοι κάνουν τόσο πρόχειρες προβλέψεις ή αντίθετα θα απαιτήσουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων;

Advertisements

9 Σχόλια

 1. Ρητορική η ερώτηση, να υποθέσω.

 2. Ναι, δυστυχώς είναι ο ορισμός της ρητορικής.

 3. ναι. θα ιδρώσει το αυτί τους.

 4. Ναι πάλι θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, αλήθεια ξέρεις κάποιον άλλον τρόπο;

  για το τι φταίει ρίξε μια ματιά

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=18837

  Α! και κάτι άλλο, το ότι χρησιμοποιείς την ύφεση και την ανεργία κι όχι το έλλειμμα σαν στοιχείο για να αποδείξεις, αλήθεια, τι; δείχνει το λιγότερο προκατάληψη.. Είναι αλήθεια ότι η ύφεση και η ανεργία (το ξέρω από πρώτο χέρι) είναι μεγάλη αλλά: «- Η χώρα, παρά την παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, αναμένεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2013.» .
  Κατηγορούμε τους δημοσιογράφους αλλά κι υμείς δεν πάμε πίσω.

 5. @Кроткая:
  Θα φύγουν κλαίγοντας λέμε.

  @jojos:
  Δεν λέω απλά ότι η ύφεση και η ανεργία είναι μεγάλες. Λέω ότι είναι εντελώς δυσανάλογες προς τις προβλέψεις που κάνουν. Λέω ότι η πραγματικότητα διαψεύδει ανελέητα τα σενάρια στα οποία έχουν στηριχθεί οι 2 προηγούμενοι προϋπολογισμοί και θα κάνει το ίδιο και για το ’13. Αν θες να εξετάσουμε το μέγεθος του ελλείματος, δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά έχω λιγότερα χρόνια για να αναλύσω (αφού κανείς δεν τολμά να φανταστεί πού θα κλείσει το έλλειμμα για το ’12).

  Το κείμενο του Προκοπάκη αναλύει πώς, κατά την γνώμη του, την άνοιξη του ’10 δεν υπήρχε άλλη ρεαλιστική εναλλακτική. Δεν σκέφτεται καν την πιθανότητα να μην είχαμε προσφύγει σε τέτοιο μηχανισμό, το κείμενο ξεκινά με την απόφαση ειλημμένη. Μια προσπάθεια τεκμηρίωσης του γνωστού «Το Μνημόνιο δεν απέτυχε, απλώς δεν εφαρμόστηκε σωστά.» ΟΚ. Τι παραπάνω θα έπρεπε να συμβεί για να δεχτούμε όλοι ότι το Μνημόνιο απέτυχε και καιρός είναι να δούμε πώς θα προχωρήσουμε;

  (Με κατηγορείς για προκατάληψη επειδή δεν σύγκρινα τα προβλεπόμενα με τα πραγματικά ελλείμματα, αλλά αυτό το μοτίβο της υποστήριξης της αλήθειας του Μνημονίου, μια αλήθεια που η πραγματικότητα δεν βαριέται να διεψεύδει, πέφτει στην περιοχή της θρησκευτικής πίστης. Σόρρυ κιόλας.)

  Και ναι, όταν η πράξη δείχνει ότι αυτό που κάνεις όχι απλώς δεν είναι λύση, αλλά χειροτερεύει το πρόβλημα, τότε, ναι, ξέρω άλλο τρόπο. Κατ’ αρχήν σταματάς να το κάνεις. Και μετά βλέπεις αυτό που θα έπρεπε να είχαμε δει εδώ και τόσα και τόσα χρόνια: τι σκατά κράτος και τι σκατά κοινωνία θέλουμε να έχουμε. Προσδιορίζεις τι θέλεις να έχεις και μετά το πώς πας εκεί, αποφεύγοντας ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την προχειρότητα των οριζοντίων μέτρων. Αξιολογείς πριν κόψεις.

  Α, και δεν κατηγορώ δημοσιογράφους. Συγκρίνω επίσημα νούμερα από τους προϋπολογισμούς που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν και έγιναν νόμοι αυτού του κράτους με τα αποτελέσματα που προκύψαν. Αν θες μπορώ να σου βρω συνεντεύξεις του ’10, αλλά θυμάμαι ξεκάθαρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ο Παπακωνσταντίνου το περίμενε τέλη 2011 – αρχές 2012. Θέλεις να σου βάλω στοίχημα ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα είμαστε σε ακόμα χειρότερη κατάσταση; Και μακάρι, ειλικρινά μακάρι, να διεψευστώ.

 6. Συμπληρωματικά: όπως γράφει και το BBC σήμερα (αυτό το γνωστό αριστερο-αναρχικό βήμα):

  IMF Chief Economist Olivier Blanchard admitted the Fund’s calculations of the impact of austerity had been seriously wrong. (…) Τhe Fund has been continually unable to predict the outcome of austerity measures, and constantly disoriented by the capacity for developed economies to take a double dip.

  http://www.bbc.co.uk/news/world-19908649

 7. Επανέρχομαι: δυο πολύ καλές τεκμηριώσεις για το πόσο λάθος είναι η συνταγή που ακολουθήθηκε:

  Κ.Παπαδημητρίου: Το τέλος της πολιτικής της «εσωτερικής υποτίμησης»;
  http://www.capital.gr/News.asp?id=1641604

  Ζ.Ζήκου:Το «mea culpa» του ΔΝΤ!
  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_16/10/2012_466217

 8. Συνεχίζω να βάζω links, περισσότερο για να μπορώ να τα βρω εύκολα στο μέλλον.
  Άλλη μια πηγή που δύσκολα μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει προκατειλημμένη, το Associated Press – «A look at Greece, then and now»:

  http://www.salon.com/2012/10/18/a_look_at_greece_then_and_now/

 9. Σιγά – σιγά γεμίζει άρθρα το ιντερνέτι για το μέγεθος της αστοχίας των προβλέψεων πάνω στις οποίες έχουν στηριχτεί οι μνημονιακές πολιτικές:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=19508

  οι παταγώδεις αποτυχημένες προβλέψεις αποτελούν τα θεμέλια των οικονομικών πολιτικών της τελευταίας τριετίας, που καταδικάζουν μια ολόκληρη γενιά στην απαξίωση της χώρας της και στην αδυναμία να ελέγχουν την ζωή τους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: